De nieuwsbrief

Succes met interne social – verslag van #SocialNow

Het geheim van interne social media, voorheen intranet? Daar hoopte Oliver met 100 anderen achter te komen tijdens #SocialNow, voor het eerst georganiseerd in Nederland. Hier vind je highlights van de presentaties.

SocialNow Europe Amsterdam April 2014
Dit tweedaagse congres heeft een interessante opzet: serious gaming. Iedereen doet tijdens #SocialNow mee aan een fictief bedrijf om zo 12 interne social tools te testen en in de praktijk te leren kennen. Met zulke software zou je in staat moeten zijn om een hypermoderne werkomgeving te creëren waar mensen samenwerken aan projecten, vakspecifieke kennis delen en innovatie omzetten in een sociale ervaring die recht doet aan onze behoeften als mensen. Om deze kern heen zijn er enkele sprekers die hun visie op de ontwikkelingen in dit jonge vakgebied delen.

Het gaat nog niet zo goed met interne social volgens Tim Walters

De eerste keynote wordt gegeven door Tim Walters van Digital Clarity Group. Hij opent met foto’s van het verschil tussen het formele diner van SocialNow en hoe het ècht gaat: een informeel diner dat met name bestond uit drank en gelach. Zo benadrukt hij waar het over gaat bij social en hoe belangrijk de soft side is voor organisaties.

Want waar komt de behoefte aan social op de werkvloer vandaan? Tim beschrijft dat aan de hand van wat hij een social movement noemt: mede door social media is iedereen mondiger geworden en die attitude neem je mee naar je werk. Daarom is de rol van enterprise of interne social aan het verschuiven. Werk moet er niet alleen efficiënter van worden, maar ook beter. Beter in die zin, dat het aantrekkelijker moet worden om je mee bezig te houden. Social kan je werkplek meer zin geven. En zijn we daar niet allemaal naar op zoek in deze tijd? Zo is in Duitsland bijvoorbeeld gemiddeld 75 procent van de werknemers mentaal “actief ontkoppeld” van het werk. Tim ziet een soort opstand ontstaan van mensen die meer social op de werkvloer willen, maar tegelijkertijd bang zijn dat het er niet van zal komen. Tim doet zijn best om het publiek een negatieve spiegel voor te houden en niet enkel hallelujah te roepen. Vervolgens loopt hij enkele statistieken uit recente onderzoeken langs en de rode lijn is dat early adopters helemaal niet zo actief zijn op hun gekozen interne sociale netwerk: en dat de penetratiegraad wereldwijd stokt op zo’n 40 procent van onderzochte organisaties. Hij concludeert in een heerlijk Amerikaanse vergelijking dat interne social tools “the green eggs and ham of enterprise software” (voor de kenners van Dr. Seuss) voorstellen. Mensen denken eerst het niet te willen gebruiken, maar als ze eenmaal voor de bijl gaan kunnen ze het uiteindelijk niet meer missen.

Waar gaat het mis?

Tim Walters ziet 3 redenen waarom social nog niet now is:

#socialnow keynote tim walters - 3 redenen waarom social nog niet now is

Foto van @felmundo

  • misunderstanding social

we verwachten zomaar dat social software goed past bij werksituaties. Dit is niet altijd zo, want alhoewel het een sociologisch feit is dat mensen met elkaar willen werken zal datzelfde werk ook gewoon gedaan moeten worden – en dat doe je grotendeels in je eentje.

  • platform megalomania

we hebben te veel vertrouwen in hoe software werkt om problemen op te lossen. En als je een leverancier kiest, zit je er aan vast.

  • inattention to knowledge processes

we organiseren veel werk nog alsof we in fabrieken werken. Maar veel processen kunnen niet gestructureerd in kaart worden gebracht. Ze hangen van de persoon af, van de context, van de inhoud van de precieze informatie. Kennis blijft lastig tastbaar te maken of in tekst om te zetten op een interne social, steeds lastiger zelfs.

Adoptie vanuit bedrijven nodig, niet vanuit werknemers

#SocialNow hoe verander je werk in je organisatie

Foto van @richardsdb

Terwijl zingeving in je werk steeds belangrijker wordt, blijft de beste motivator: hoe krijg ik mijn werk sneller af? Niet altijd helpt het dan om sociaal bezig te zijn, interne blogs te schrijven of een digitale koffieautomaat te bezoeken. De hamvraag om te beantwoorden is ook bij interne social “What’s in it for me?” en met name “Kan ik hiermee mijn werk sneller doen?”. De why hebben we (efficiency vergroten), de what ook (genoeg tools), maar we hebben geen flauw idee hoe we ermee om moeten gaan. Veranderdenkers hebben daar een holistisch antwoord op, volgens Tim. We zouden terug moeten gaan naar de basis door de innerlijke kracht van mensen te erkennen en zodoende ruimte te scheppen voor individuen om vanuit hun eigen kracht verbindingen met andere mensen aan te gaan. Foei, dus, als je het nog hebt over boeien en binden! Dat is een antieke visie op mensen en organisaties. De hele manier waarop we tegen werk aan kijken kantelt: waar bring your own device nu normaal aan het worden is door de digitale disruptie (gedreven door kapitalisme en consumentisme), zullen we binnen afzienbare tijd ook spreken van bring your own CAO.

Lees meer over Tim Walters:

http://hjsturm.wordpress.com/2014/04/07/socialnow-social-intranets-the-lemming-curve-and-down-with-people/

Lees meer over SocialNow op Twitter:

https://storify.com/PaulJCorney/social-now-europe-amsterdam-day-one-socialnow