De nieuwsbrief

Second social media "open office hours" (spreekuur) at Rockstart

Twee keer is de start van een traditie. Toch? Na het succesvolle eerste social media spreekuur bij startup hotspot Rockstart hielden wij onlangs de tweede editie. Startups kunnen langskomen voor een gratis consult van 15 minuten over al hun social media vraagstukken. Lees verder wie er waren en welke vragen ze stelden!

Coffeestrap

What is coffeestrap? Nameshapers social media support open office hours RockstartMahesh en Alessandro zijn van Coffeestrap, een online tool om snel een andere taal te leren. Hoe? Door te chatten, Skypen of videobellen met iemand die native is in de taal die jij wil leren, en van jou wil leren om jouw moedertaal te spreken. En het is nog gratis ook.
De mannen doen nog niets met social en we hebben dan ook vooral gediscussieerd over de “why” van Coffeestrap en wat mensen van het bedrijf zouden verwachten op social media. Deze 3 tips kon ik ze meegeven:

 • video
  • wat mensen verwachten zijn korte how to-video’s. Dit kun je zelf met een screencast opnemen of het professioneel aanpakken met mooie bumpers, maar er moet in ieder geval snel iets komen. Wat mensen waarschijnlijk niet verwachten zijn video’s van leuke gesprekken tussen mensen.
 • small use cases
  • vergelijkbaar met het vorige punt is het aandragen van kleine mogelijkheden om Coffeestrap te gebruiken. Oftewel: laat mensen zien in welke context ze iets aan het platform hebben (in tekst, afbeelding of video). Een voorbeeld uit mijn eigen werkervaring is dat ik best een paar kwartiertjes had willen oefenen om in het Italiaans een maaltijd te bestellen tijdens mijn zakenreis naar Milaan voor EADV. Het kanaal waarop je dit deelt, Instagram, YouTube of Facebook is dan van latere zorg.
 • gamification delen als status update
  • een belangrijk punt waar ik niet te veel over kan vertellen, omdat het nog in ontwikkeling is. Coffeestrap denkt na over gamification en we vroegen ons hardop af wat nou een interessante (lees: coole, statusverhogende) social media update voor mij als gebruiker is. Niets dat lijkt op het bloedirritante RunKeeper, bijvoorbeeld. Het interesseert de meeste mensen met wie je Facebookvrienden bent namelijk niets of je vandaag weer een rondje Vondelpark hebt afgelegd. Wat volgens mij wèl relevant is: delen dat ik mijn vrienden nu zelf ook 15 woorden Italiaans kan leren spreken! En dat kan dan weer in tekst, badge of zelfs een video gegoten worden.

Peerby

What is peerby? Nameshapers social media support open office hours RockstartVan Peerby kwam een hele delegatie in de personen van Hugo, Ieteke en Rosalien langs. Het gaat goed met Peerby en met de internationale uitrol groeit ook de behoefte aan een handigere beheersstructuur. Een concrete vraag die nu speelt heeft te maken met een Facebookfunctie die Global pages heet (wat volgens mij veel beter “Local Pages” had kunnen heten). Is dat handig voor Peerby, dat drijft op hyperlokale communities? Of zouden ze beter voor elk land een nieuwe pagina moeten maken? En Twitter, doen ze dat vanaf de grachten in Amsterdam of gaat dat bij het standaard takenpakket van elke city captain (de lokale vertegenwoordiger in een nieuwe stad of land) horen?

Ik raadde de mensen van Peerby aan om juist aan elke city captain te vragen wat er lokaal-landelijk speelt en dat platform te kiezen. Wie weet heeft Slovenië wel een lokale Hyves en zit geen hond op Facebook! Of vinden Italianen Twitter maar niks en doen ze alles met WeChat.

Verder hebben we nog gesproken over de verschillen en overeenkomsten tussen een website, een blog en een Tumblr. En of/hoe je dat zou kunnen integreren of naar elkaar laten verwijzen met goede content. We kwamen uit op een mooie gedachte waarmee Peerby qua content terug kan gaan naar de basis die er al was voor verhalen, maar even uit het zicht werd verloren:

 • “matches made” tussen mensen
 • spullen die te leen zijn
 • verhalen van het resultaat, bijvoorbeeld een buurtbarbecue

Ook hier geldt weer dat de executie in allerlei varianten kan plaatsvinden en dat het platform pas later een keuze hoeft te zijn.

 

3Dhubs

What is 3dhubs? Nameshapers social media support open office hours RockstartFilemon van het goedlopende 3DHubs zit wat social media betreft in een vergelijkbare positie als Peerby. Nu het netwerk van lokale 3D-printers naar meer landen gaat uitrollen is het een uitdaging om steeds meer social media kanalen te beheren. Hoe doe je dat? En het liefst met betaalbare tools die niet zo lelijk en lastig zijn als Hootsuite? En Filemon vroeg zich als Head of Community ook af: “wat geef ik mee als targets voor de landelijke social media managers van 3DHubs en hoe verantwoorden we dat aan de aandeelhouders?” Kortom, welke metrics en statistieken zijn belangrijk…

Hoewel belangrijk, heb ik verteld dat het vaak zonde is je blind te staren op cijfers die je uit online of social media kunt halen. Ja, het kan je content bepaalde richting geven. Ja, je wil vooral letten op betrokkenheid (engagement), bereik (reach) en minder op kwantitatieve groei in volgers of fans. Maar waar het ècht om gaat, is of er in de echte wereld – dus offline – iets is veranderd door 3DHubs. En dat kun je echt niet meten met een commentaar onder een Facebookpost, een conversiepixel in Google Analytics of een als favoriet aangemerkte tweet. (Ga maar na voor jezelf: hoe vaak deel je een artikel van NU.nl op jouw Facebookpagina? Precies. En hoe vaak roep je een collega, vriend of huisgenoot erbij om iets te lezen op je tablet? Dacht ik ook.) Niet het meest voor de hand liggende antwoord van een social media supporter, maar wel een geruststelling dat 3DHubs in dit stadium nog niet moet investeren in een custom global analytics dashboard.

 

Zonnepanelendelen.nl, &Hanna en MatchHamster

Verder kwam Ramón nog langs met een marketingplan voor portretfotografie onder de naam “&Hanna“, want zo heet de fotografe die je voor een fixed fee in haar studio op je gemak stelt en passende portretfoto’s maakt. Je krijgt ze aangeleverd in de juiste dimensies voor alle social media die je wil gebruiken voor een professionele uitstraling. Waar Ramón rekende op social seeding van klanten om zo (naams)bekender te worden, leek het mij juist onwaarschijnlijk dat ik als betalende klant ook nog ga vertellen waar ik mijn mooie foto heb laten maken. Misschien heb ik daarin ongelijk, maar het leek me niet het sterkste marketingmechanisme in het plan.

Van MatchHamster kwam Tony op social media consult, die met het bedrijf nog helemaal niet actief zijn op social media. Als B2B-bedrijf dat voor online uitgevers bijhoudt hoe en waar hun teksten verspreid worden, is de grote vraag: wat zou werken? We kwamen uit op een mix van likeable/usable content op Facebook om de aandacht te trekken en misschien niet alleen uitgevers als doelgroep te kiezen, maar ook freelance journalisten. Voor hen wordt het immers steeds belangrijker zichzelf te verkopen, al dan niet via publishers zoals De Correspondent.

Were-Hiring-WSS-marketing-may-20141 What is zonnepanelendelen? Nameshapers social media support open office hours RockstartTot slot heb ik met finance-held Sven van Zonnepanelendelen.nl gespard over welke competenties een marketing manager moet hebben, willen ze die inhuren. Wat mij betreft, maken ze de vacature nog leuker en duidelijker dan hoe ze hem nu op de website hebben gezet. Want hoe enthousiast Sven vertelde over het werk dat ligt te wachten op het onontgonnen terrein van (online) marketing voor het bedrijf, zo saai was de oorspronkelijke tekst. En om een zetje te geven, raadde ik aan de vacature te delen in relevante LinkedIn-groepen en eventueel pro-actief mensen te benaderen die het in hun Twitterprofiel hebben over marketing en in hun tweets aangeven ruimte te hebben voor een nieuw project.

 

Ook een vraag?

Laat het ons weten! Behalve een kop koffie, is ons eerste gesprek altijd gratis. Het volgende social media spreekuur bij Rockstart zal in september 2014 zijn. Wil je voor jouw organisatie ook een social media spreekuur organiseren? Ook daar praten we graag met je over. Stuur een mail door hier te klikken of vind meer contactgegevens van Nameshapers op onze contactpagina.