De nieuwsbrief

Entrepreneurshipday 2012 – starten met social media voor je bedrijf

Met enige regelmaat mogen wij het Amsterdam Center for Entrepreneurship (een samenwerkingsverband tussen de Amsterdamse universiteiten en hogescholen) helpen met advies en workshops over social media. Tijdens de jaarlijkse Entrepreneurshipday gaven Salmaan en ik dit jaar aparte workshops, waarbij mijn onderwerp “Starten met social media” was.

Het is interessant om te merken dat wij als jonge ondernemers verschillende plekken op het continuüm innemen: op zo’n dag kunnen we onze ervaringen met het runnen van een bedrijf delen, terwijl we veel vaker advies krijgen van meer ervaren ondernemers. De workshops op de Entrepreneurship Day gingen meer over de vakinhoud dan het ondernemen,  dus had ik een interactieve presentatie voorbereid met voorbeelden van goed en wat minder sterk social media-gebruik. Ik had me ingesteld op een groep van 20 studenten rond de 21 jaar oud, met weinig gevoel voor communicatie (want overwegend beta-gëorienteerd) en met een gezonde interesse in ondernemen. Bij het begin van de workshop had ik echter 4 mensen aan tafel van ruim boven de 35 jaar en was het algemene sentiment dat je sowieso geen dingen moet delen op internet 🙂

 

De belangrijkste boodschap was dat je erg je best moet doen je te onderscheiden. Met steeds meer (kleine) bedrijven die om je aandacht vragen, zelfs in je persoonlijke newsfeed op Facebook, is het extra belangrijk om verhalen te vertellen. Wat voor verhaal vertel jij? Iedereen herinnert zich nog het epische beeld van Nina Brink die tijdens de dubieuze beursgang van World Online haar duimen omhoog stak. Gelukkig heeft Facebook maar één duim, zullen we maar zeggen. Na een rondje in de groep over passie en de onderwerpen waar je zelf warm van wordt, viel het kwartje dat het online net zo goed als offline gaat om oprechte verbindingen, tussen mensen, door dicht bij jezelf te blijven.

Bekijk hieronder de slides van deze workshop: