De nieuwsbrief

4 manieren om als ondernemer de wereld te zien

Je hebt het druk. Met klanten en projecten. Of met het vinden van nieuwe klanten. Je houdt je kennis dagelijks op peil. En je bent best lekker aan het netwerken, niet te vergeten. Als ondernemer is het soms lastig een moment van reflectie te vinden in je schema. Ik wil je daarom 4 makkelijke manieren van anders kijken naar de wereld voorstellen om je nog scherper te krijgen in wat je doet. En ben je (nog) geen ondernemer? Ondernemend werken is voor iedereen, ook als je bij een overheidsorganisatie, stroperige corporate of familiebedrijf werkt.

Maar wacht… ik wilde concrete tips!

Natuurlijk, dan ben je snel klaar. Met alleen lezen kom je helaas maar een klein beetje verder in je persoonlijke ontwikkeling. Dus ga eens na bij jezelf: wat verwacht je van dit blog? Ga je iets veranderen als je uitgelezen bent?  Ben je van plan iets nieuws te doen en van je ingesleten patronen af te stappen? Ik hoop het, want de ondernemer 4.0 ziet alles en iedereen: hij kijkt naar zichzelf, kijkt opzij in de breedte naar collega’s, kijkt omhoog voor inspiratie en kijkt naar buiten, waar de klanten rondlopen.
Look around you

Photo Credit: spdorsey via Compfight cc

1 Kijk naar jezelf

Look at yourself

Wat is jouw grootste uitdaging in je werk? Veel mensen vinden het een uitdaging om meer klanten te vinden, maar dat wil iedereen. Ik geloof dat je een laag dieper kunt graven en nagaan waar je echte passie ligt. Waarom doe je wat je doet? Als je daar een antwoord op hebt, stel dan nog eens de vraag waarom. En dan nog een keer. Net zolang tot je de schillen hebt afgepeld en je bij de kern van jouw why-how-what belandt. Dat is waar je je voor kunt inzetten en altijd genoeg intrinsieke motivatie voor zult vinden.

Voorbeeld: Stel, ik verkoop software om 3d-prints te maken. Waarom? Omdat ik het mensen makkelijker wil maken eigen ontwerpen snel en gemakkelijk in huis te halen. Maar waarom? Omdat ik geloof in vrijheid en eigen beschikking over lichaam, geest en goederen. En waarom is dat? Omdat ik vind dat iedereen zijn leven zo moet kunnen invullen als hij of zij zelf wil, en daar kan ik een kleine bijdrage aan leveren met wat ik doe voor mijn werk.

 

2 Kijk naar links en rechts

Oftewel: kijk opzij in de breedte naar collega’s, vakgenoten en natuurlijk de mensen die je als directe concurrent ervaart. Overleg, deel, wees kwetsbaar. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te zien dat mensen die ik hoog heb zitten (in social, marketing of reclame) gewoon op Twitter vragen stellen als: “wie heeft er verstand van Google Places en wil me even helpen?”. Iedereen is gelijkwaardig en dat zie je nergens beter terug dan in de Nederlandse online wereld.

Die platgeslagen gelijkwaardigheid werkt twee kanten op: aan wie in je vakgebied kun je iets leren? Wat breng je zelf mee naar off- en online netwerken, meetups en bijeenkomsten? Geloof me, met zo’n instelling sta je heel anders te borrelen.

Look left (and right)

Voorbeeld: Denk aan een event als Rockstart Answers. Frisse ondernemers stellen zich kwetsbaar op met hun vragen, terwijl andere startups proberen te helpen waar ze kunnen in de rol van coach. En vraag je daar af: hoe heeft dit idee impact op míjn business? Is het een trend waar ik wat mee kan? Wat betekent dit over 3 jaar?

 

3 Kijk omhoog

Blijf jezelf verbeteren aan de hand van voorbeelden. Welke succesverhalen ken je? Kun je in contact komen met de mensen die je bewondert? Haal je onverwachte inspiratie van Twitter, internationale blogs of juist van je eigen beperkte (ook wel: “curated”) Facebook-vriendenlijst?

Volg je helden en de concurrenten die het beter doen dan jij. Wat doen zij? Waar kun je van leren? Wie weet er meer dan jij? Neem dat over, maar op je eigen manier. Want een strategie kopiëren is nog niemand met succes afgegaan.

Look up!

Voorbeeld: Zelf vind ik het nog altijd spannend om iemand te ontmoeten die ik bewonder en van een afstand volg. Soms weet ik niet eens wat ik moet zeggen omdat ik dan zo veel ideeën in mijn hoofd krijg dat ik starstruck lijk. Een vraag die je altijd kan stellen, hoe bekend iemand ook mag zijn (zo heb ik uit ervaring geleerd), is: wat vind jij nou spannend om te doen? Of: hoe zorg jij voor afwisseling in je leven?

 

4 Kijk naar buiten

Je kent de dooddoener wel: luister naar je klanten. Maar wat betekent dat? Voor mij gaat het niet eens zozeer over luisteren, maar over praten. Een wederzijdse uitwisseling van informatie waarbij je boven jezelf uitstijgt en je samen met een klant of opdrachtgever in de derde persoon over jou, je bedrijf of je dienst van gedachten wisselt. Het helpt mij altijd om me voor te stellen dat ik een extern enquêtebureau ben dat geheel onafhankelijk aan verbeteringen werkt.

Ondertussen is het belangrijk jezelf te profileren zoals je echt bent. Nu kennis vrijwel voor iedereen en overal toegankelijk is ben jijzelf degene die het verschil maakt. Jij brengt de levendigheid in wat je doet, het verschil maak je met persoonlijkheid, authenticiteit en betrokkenheid bij hoe je anderen helpt.

Naar buiten kijken heeft dus ook te maken met hoe anderen, buitenstaanders, naar jou kijken. Wanneer heb je voor het laatst iemands verwachtingen overtroffen?

Man and dog looking through window

Voorbeeld: Vraag 3 mensen uit je omgeving om jou eens te Googlen. Laat ze in hun eigen woorden vertellen wat ze van je tegenkomen en hoe dat hun beeld van jou beïnvloedt. Wat voor mij het belangrijkste criterium is: voelen anderen zich geprikkeld om door te klikken? Maakt niet uit of het een video, je LinkedIn-profiel of een flyer van je bedrijf is.

 

Zet je zonnebril op deze zomer!

Wat je ook gaat doen deze zomer, op een festival, op een bloedheet kantoor of met je blote benen op het balkon: zet gerust je zonnebril op. Denk eraan naar jezelf, opzij, omhoog en naar buiten te kijken. Een andere blik op de wereld ligt zo voor het oprapen!

 

Deze inzichten zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Patrick Stastra van ikwerkslimmer.pro 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op smarthacks.nl