De nieuwsbrief

Slimme speakers & smartphone verslaving in het buitenland #DigitalDeepDive 👋 – Issue #63

Welkom in 2020! Na alle jaarlijsten en decenniumoverzichten wilde ik even wachten met mijn nieuwsbrief. Ook in deze editie vind je wat langere verhalen die je hopelijk iets meer inzicht geven in de huidige wereld. Er is misschien wel meer veranderd dan je denkt, omdat we verrassend snel wennen aan het gemak van de smartphone en 24/7 online zijn.


1 - De smartphone heeft ons veel gebracht, maar we zijn iets waardevols kwijtgeraakt | De Volkskrant
1 – De smartphone heeft ons veel gebracht, maar we zijn iets waardevols kwijtgeraakt | De Volkskrant — www.volkskrant.nl

Verdwalen, aan mensen op straat iets vragen, om je heen kijken in een koffietent in plaats van Nederlands nieuws volgen… dat is niet meer.

Julien Althuisius woonde meerdere keren in het buitenland. In de pre-smartphoneperiode beleefde hij alles ten volle.

2 - Lijntje coke? Trio? Het minutieus geplande bestaan van de agendahedonist | Het Parool
2 – Lijntje coke? Trio? Het minutieus geplande bestaan van de agendahedonist | Het Parool — www.parool.nl

Spontaniteit, je leven leiden zonder doelstellingen, geloven in het lot… dat is niet meer.

 Uitgaan, feestje, gewoon een avond chillen: het is al gepland. Ik moet maar hopen dat ik op 25 januari opsta en denk: ik heb zin om de kroeg in te gaan.

3 – Fresh Cambridge Analytica leak ‘shows global manipulation is out of control’ | The Guardian

Company’s work in 68 countries laid bare with release of more than 100,000 documents:

Brittany Kaiser said the Facebook data scandal was part of a much bigger global operation that worked with governments, intelligence agencies, commercial companies and political campaigns to manipulate and influence people, and that raised huge national security implications.

4 - Hoe Spaanse software (onbedoeld) een gevaarlijk wapen werd voor online beïnvloeding | De Volkskrant
4 – Hoe Spaanse software (onbedoeld) een gevaarlijk wapen werd voor online beïnvloeding | De Volkskrant — www.volkskrant.nl

Een Spaans bedrijf ontwikkelt vanaf 2009 software die de stemming op sociale media kan beïnvloeden.

Een aanval detecteren is één, hem ­vervolgens onschadelijk maken is ingewikkelder. De eerste methode is om een negatieve tweet opvallend veel aandacht te geven met zogeheten bots – honderden nep­accounts die door één iemand worden bediend. Twitter en Facebook merken de opvallende aandacht van bots voor het onderwerp op, stellen vast dat sprake is van manipulatie en halen alle berichten – ook het origineel – weg. Julio grijnzend: ‘Heel doeltreffend.’

5 - Alexander Klöpping: ‘Dat heb ik eigenlijk nooit, dat me iets gebeurt wat nooit de bedoeling was’ | De Volkskrant
5 – Alexander Klöpping: ‘Dat heb ik eigenlijk nooit, dat me iets gebeurt wat nooit de bedoeling was’ | De Volkskrant — www.volkskrant.nl

Altijd fijn om de inzichten van Alexander mee te krijgen. Stel je voor dat je zó veel weet over tech en (net als ik) weigert een ‘slimme speaker’ in huis te halen:

Los van het gevaar van een hack, als je zo’n apparaat in huis hebt, komt allerlei informatie over jou bij een technologiebedrijf terecht. Niet alleen wat je zegt, ook wanneer je thuis bent, hoe vaak je het apparaat gebruikt, wanneer je in welke kamer bent – (…)