De nieuwsbrief

Nieuw! CheckLinkedIn. En nog 9 artikelen die je zou moeten lezen #DigitalDeepDive ? – Issue #66

Mag je nog zeggen dat het gekke tijden zijn, nu we aan het begin staan van de routekaart om van alles weer te openen?

Wat werk betreft zijn natuurlijk veel evenementen en andere bijeenkomsten uitgesteld of helemaal van de baan. Dat sloeg een aardig gat in mijn agenda. Maar ik ben snel met iets nieuws begonnen. Want ik dacht: wat kan ik voor waarde leveren op afstand? Nu geef ik al sinds 2010 LinkedIn workshops en heb ik meerdere mensen mogen coachen in hun online branding. Van CEO’s tot marketingmanagers en van evenementspecialisten tot artiesten. Dat kan ook best van achter mijn scherm in plaats van fysiek, dacht ik. Daarom presenteer ik met trots:

CheckLinkedIn een op maat gemaakte video waarin ik jouw LinkedIn-profiel bespreek en van top tot teen van tips en tops voorzie.

En… in 4 weken tijd heb ik al tientallen klanten mogen helpen! Dit zijn een paar van de eerste reacties:

“Het enthousiasme van Oliver is voelbaar en het advies snijdt hout.” – Nathalie

“Na de checkup heb ik opeens wel heel veel werk om mijn online branding te updaten! Dank je wel.” – Natasha

“De video checkup is een zeer leuke manier om advies te geven, veel beter dan met tekst.” – Angela

Iets voor jou of je netwerk? Reply op deze e-mail en ik help je graag!

Ik zal ook vaker LinkedIn tips gaan delen in deze nieuwsbrief én natuurlijk op LinkedIn zelf.

Hieronder vind je weer een paar pareltjes die ik heb gelezen en graag met je deel. Het zijn deze keer 3 onderwerpen met steeds 3 artikelen.

Veel leesplezier!


? 1 – Wat leren we van videobellen?

‘Zoom-vermoeidheid’ belast de hersenen. En dit is de oorzaak. | National Geographic

Oef, al dat videobellen als je dat niet gewend was… het is pittig. En dat is ook neurologisch zo! De meeste mensen kunnen helemaal geen groepsvideo aan.

De ongekende toename van het gebruik van videogesprekken als reactie op de pandemie heeft een onofficieel sociaal experiment in gang gezet.

Best Zoom backgrounds: Fun virtual backgrounds for Zoom meetings
Best Zoom backgrounds: Fun virtual backgrounds for Zoom meetingswww.pocket-lint.com

Over Zoom gesproken. Hier kun je eigen (bewegende!) achtergronden maken of downloaden.

Zoom’s virtual background feature doesn’t require a green screen and is handy if you have a messy room you want to hide during a meeting.

The science of why remote meetings don’t feel the same

Een paar tips:

  • Kies voor focus (sluit al je tabbladen)
  • Praat langzamer (niet harder)
  • Weet waarom je belt (brainstorm? besluit nemen?

As COVID-19 has pushed more teams to work remotely, many of us are turning to video calls. And if you’ve ever been on a video call and wondered why it doesn’t feel quite the same as an in-person conversation, we have something in common.

? 2 – Liefde voor Amsterdam

Credit: Gosse Bouma (shorturl.at/dnMPV)

Mooier dan Parijs? Deze correspondent ontdekt Amsterdam opnieuw
Mooier dan Parijs? Deze correspondent ontdekt Amsterdam opnieuwwww.parool.nl

Deze journalist verkaste in de roerige 90s naar Parijs en -spoiler alert- besluit nu weer terug te komen. Prachtig opgeschreven!

Heerlijk, corona. Toen ik half maart voor mijn werk twee dagen in Amsterdam moest zijn, had ik geen idee dat ik er nu nog zou zitten. Ik woon immers al meer dan twintig jaar in Parijs. Van het idee ooit nog een keer voor langere tijd in Nederland te blijven, kreeg ik het altijd Spaans benauwd.

Ratelende fietsen, ruisende bomen: zo klinkt de stille stad
Ratelende fietsen, ruisende bomen: zo klinkt de stille stadwww.parool.nl

Iets waar ik zelf enorm van geniet: de rust in mijn oor. Ik kan mijn fietsband op het asfalt hóren. En ik kan weer om me heen kijken in plaats van bezig te zijn met mensen ontwijken.

“Nu ik alleen ben, komt niemand erachter wat voor sukkel ik ben.” Zomaar een flard van een gesprek, absurd maar glashelder. Max van der Wal ving het op terwijl hij niet eens vlakbij liep op een doorgaande weg. Onder normale omstandigheden zou het gesprek zijn gesmoord in verkeersgedruis.

Rome omarmt de fiets en gaat op de Amsterdamse toer
Rome omarmt de fiets en gaat op de Amsterdamse toerwww.volkskrant.nl

Fietsen in een stad met 7 heuvelen? Gaat gebeuren. Want mensen zijn nu bang voor het openbaar vervoer.

Afgelopen januari berekende het onderzoeksbureau Inrix dat Romeinen per jaar gemiddeld 254 uur verliezen in het verkeer, ook al werkt meer dan de helft van hen op minder dan 10 kilometer van zijn huis. Wereldwijd deed alleen de Colombiaanse hoofdstad Bogotà het slechter.

? 3 – Wat doet het met ons zelfbeeld?

The Difficulties of Work-Life Balance
The Difficulties of Work-Life Balancewww.theschooloflife.com

Onze moderne ideeën over opvoeding staan in direct conflict met onze kapitalistische idealen. Op hetzelfde moment dat we het belang van competitie en constante communicatie op het werk hebben ontdekt, hebben we ook het belang van knuffels geven, verhaaltjes vertellen en met eindeloos geduld spelletjes spelen in de kinderkamer ontdekt.

Het resultaat is dat we makkelijk het gevoel krijgen dat we tekort schieten. In dit artikel lees je hoe dit zo is gekomen.

Meer vrijheid vraagt van burgers meer zelfbeheersing
Meer vrijheid vraagt van burgers meer zelfbeheersingwww.nrc.nl

Van een simpele opdracht naar “kijk zelf maar even”. Dat kunnen de meeste mensen ook al niet aan. Onduidelijke regels zullen leiden tot minder saamhorigheid (waarom heb jij wel/niet/een ander soort mondkapje op?!). Gedragspsychologie biedt handige inzichten.

Met de lockdown waren de instructies simpel: blijf thuis, dat begrijpt iedereen. Met de versoepeling wordt er meer gevraagd. Wat er van de samenleving gevraagd wordt, is ontzettend moeilijk, zegt Carsten de Dreu, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. „De afgelopen tijd mocht er, even simpel gezegd, niks. Niet in groepen samenkomen – dat was helder. Maar nu wordt het ingewikkelder.”

‘Rituelen geven ons leven ritme en dat hebben we juist nu nodig’
‘Rituelen geven ons leven ritme en dat hebben we juist nu nodig’www.volkskrant.nl

Grip op het wegvallen van gewoontes en nieuwe routines. Maar: een ritueel gaat om een handeling met intentie.

Nu de dagelijkse routine van werk, sport en sociale contacten is weggevallen, zullen sommige mensen zich ontheemd voelen. Het creëren van rituelen helpt om grip te krijgen op de wereld, meent Casper ter Kuile, auteur van het boek De kracht van het ritueel, dat deze zomer verschijnt.

En dan hier als bonus nog 5 (!) tips voor LinkedIn:

[tweet https://twitter.com/Emerce/status/1256137166305980417]