De nieuwsbrief

De ‘dark side’ van je iPhone, betere Facebook ads met AI en doe eens niet zo hip met je merk! #DigitalDeepDive ? – Issue #65

Nu blijkt dat ook, of vooral, de techwereld de impact voelt van het wereldwijde virus, ben ik weer even de achtergrond ingedoken.


1 -  Marketeer, verlies je niet in alles wat hip & nieuw is
1 – Marketeer, verlies je niet in alles wat hip & nieuw iswww.frankwatching.com

Leuk artikel over #MIE20, Fortnite en community’s bouwen. Oh ja, en waarom je niet per se iets moet met TikTok voor je merk!

“Dat we graag inspringen op dat wat cool en happening is, is in de eerste plaats niet verkeerd. Sterker nog, het kan enorm goed werken. Mits je er een geschikte, duurzame strategie achter hangt en de hypes integreert met dat waarvan je al weet dat het werkt, omdat er onderzoeken naar gedaan zijn.”

... ✴️  The drunken HQ Trivia finale before it shut down was insane
… ✴️ The drunken HQ Trivia finale before it shut down was insanetechcrunch.com

Over hippe hypes gesproken: HQ Trivia, de spelletjesapp die geldprijzen uitdeelde, is opeens failliet gegaan.

2 - 3 simple tips for building better Facebook Ads | Datasine
2 – 3 simple tips for building better Facebook Ads | Datasinedatasine.com

Aha, tekst is niet onbelangrijk. En beeld is weer belangrijker dan 20 A/B tests… dit bedrijf laat AI los op al je advertentie-afbeeldingen en doet dan suggesties op maat.

... ✴️  Welke geurkaarsen maakt AI?
… ✴️ Welke geurkaarsen maakt AI?aiweirdness.com

Voorlopig is het nog te onderscheiden wat mensen goed vinden en wat AI voor raars verzint…

What kind of candles would a neural net invent? Janet Laible, proceeded to collect a list of almost 1000 (mostly from Yankee Candle). Training a neural net to generate candles was a good (and rather frightening) suggestion:

  • Marshmallow Chutney
  • Lemon Lime Decay
  • Friendly Wetsuit

3 - Onderzoek: 60% bedrijven reageert niet op Instagram
3 – Onderzoek: 60% bedrijven reageert niet op Instagramwww.emerce.nl

⁉️ Bizar, alsof we het hebben over Facebook anno 2013… ?

“Net als afgelopen jaar lijken bedrijven Instagram nog steeds vooral als push-medium te gebruiken en ook niet actief te monitoren.”

… ✴️ Facebook gehackt op Twitter en Instagram

Ook angstaanjagend: zelfs de accounts van Facebook kunnen worden gehackt. Met een omweg, maar toch…

De accounts van techreus Facebook op Twitter en Instagram werden deze week kort gekaapt door een hackerscollectief. Het is niet voor het eerst dat OurMine zijn vizier op Facebook richt. Een groep die zich hetzelfde noemde kreeg in 2016 toegang tot het Twitter-, LinkedIn- en Pinterest-account van CEO Mark Zuckerberg.

4 - How to Increase Your Online Privacy
4 – How to Increase Your Online Privacywww.digitaltrends.com

Paar dingen aanpassen en je helpt jezelf enorm! Zoals nooit meer inloggen met een Facebook-knop (lijkt snel, maar nog meer van je data liggen op straat) en altijd verschillende e-mailadressen invullen bij webshops.

... ✴️ Als Google het verkeer precies door uw woonwijk stuurt
… ✴️ Als Google het verkeer precies door uw woonwijk stuurtwww.volkskrant.nl

Wat hierbij past: de ‘verborgen kosten’ van efficiënte algoritmes. Lees: Google Maps.

Computerwetenschappers hebben veel energie gestoken in het ontwikkelen van ‘eerlijkheid’ in algoritmen en ervoor te zorgen dat gebruikers niet worden gediscrimineerd op geslacht, ras en bijvoorbeeld inkomen. Maar, zegt Gürses, dit soort eerlijkheidsbenaderingen kijken alleen naar de inputs en outputs van de algoritmen, en niet naar welke problemen het systeem in de wereld kan veroorzaken. Als je eerlijkheid zou toepassen op de algoritmen van Waze, zou dit ertoe leiden dat alle bestuurders gelijk worden behandeld en dat de overlast die ze veroorzaken in de stad niet verandert.

5 - My four-year-old iPhone 6s Plus is too good to upgrade, and that should worry Apple
5 – My four-year-old iPhone 6s Plus is too good to upgrade, and that should worry Applewww.zdnet.com

Nu heb ik net enorm gedoe gehad met een refurbished iPhone… had er 4 op een rij nodig voordat ik er eentje had die bleef werken na een week. Maar dit artikel vertelt een groter verhaal: hoe duurzaam is het business model van ‘planned obsolescence’ als er weinig nieuwe waarde wordt gecreëerd?

(…) nothing in the iPhone 7, the iPhone 8, the iPhone X, or the iPhone Xs has proved compelling enough to convince us to upgrade. In fact, Apple has taken away features (the headphone jack, Touch ID) that we value and use. (…) But still, there’s nothing new I can do with the newer phones that my trusty 6s Plus can’t do.

... ✴️ ‘Zo’n elegante iPhone heeft een duistere zijde’
… ✴️ ‘Zo’n elegante iPhone heeft een duistere zijde’ www.nrc.nl

Wat hierbij hoort: hoe het komt dat minimalisme zo’n aanslaande trend is. “Waarom is het minimalisme van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zo razend populair? De Amerikaanse journalist Kyle Chayka zocht het uit.”

„Mensen zijn van natuurlijk chaotisch, rommelig, imperfect. Als je wordt geconfronteerd met een perfecte en schone ruimte, zoals in hippe koffiezaak, voel je al snel een mismatch. Je denkt: ik moet perfect zijn om in deze ruimte te passen. Dat is ook het onderdrukkende element. Alles moet er op een bepaalde manier uit zien: strak, glad, wit en perfect.

BONUS – video

Aftermovie dag 1 - Nederlands grootste Marketing Insights Event #MIE20
Aftermovie dag 1 – Nederlands grootste Marketing Insights Event #MIE20www.facebook.com

Van ons social media reporter team, gemaakt op mobiele telefoons tijdens #MIE20: de highlights van dag 1!

(Want editor Monique maakte elke dag een aftermovie, en daarna nog een totaal-terugblik.)