De nieuwsbrief

De 1% social business-strategie van Deloitte

Als preferred supplier van Deloitte zijn onze workshops een hoeksteen gebleken van de Social Business Engineering strategie die we samen met het online marketing team uitvoeren. Het doel is om een kritische massa van de organisatie aan de gang te krijgen met social media. We mikken daarbij op de 1% die echte Social Business Champions zijn. Hoe doen we dat?

Wat is social business?

Al jarenlang een populaire term, maar pas sinds een jaar of twee betekenisvol: social business. Je kunt er allerlei ingewikkelde definities bij verzinnen, maar het gaat erom dat mensen die samen een organisatie vormen voldoende kennis, kunde en kwaliteiten hebben om met social media, middelen en netwerken business te genereren.

Bij Deloitte heeft het online marketing team zelfs een Social Business Engineering plan opgesteld. Dat bestaat uit diverse onderdelen waar onze trainingen en workshops een groot deel van uitmaken. In een vroeg stadium hebben wij overlegd hoe ons aandeel eruit kon komen te zien.

Met dit plan focust Deloitte op 1% van de organisatie: een selecte groep mensen die de mogelijkheden van social media als business tool snapt en toepast.

Eerst social, dan de business
Nadat collega’s enthousiast zijn gemaakt in awareness-sessies, is het tijd voor de volgende stap: zelf aan de slag gaan. Omdat bij Deloitte geen trainers werken en de marketeers ook geen tijd hebben om alle collega’s op te leiden, is Nameshapers vanaf het begin van dit lange termijntraject ingeschakeld. Wij helpen net als Hug your customer groepen van maximaal 15 personen om in minder dan 3 uur optimaal gebruik te maken van de beschikbare en populaire tools voor hun eigen zakelijke doelstellingen.

We zetten social media niet alleen in om nieuwe business te genereren. We leren Deloitters ook om slimmer te werken: een intern netwerk te benutten, sneller relevante informatie te vinden en uiteindelijk tijd te besparen. Dienstverlenende professionals kunnen tot wel 8 procent van hun tijd aan andere dingen besteden als ze volledig slimmer zijn gaan werken met digitale tools.

Wie zijn de social business champions?

Zoals Deloitte zelf toelicht, zijn de champions mensen die de mogelijkheden van social media snappen en die deze middelen zakelijk willen en kunnen inzetten. Deze voorlopers in social business vertonen volgens Deloitte gedrag dat we aan de buitenkant ‘objectief’ kunnen vaststellen. Zij:

  • laten online een bepaalde passie zien (zij hebben hun bio’s volledig ingevuld, gaan relaties aan, delen informatie en vertellen verhalen),
  • positioneren zichzelf (en daarmee Deloitte) online (personal branding),
  • weten een eigen visie en zakelijke berichtgeving succesvol met elkaar te mengen,
  • helpen elkaar en anderen (het principe van wederkerigheid),
  • zijn bereid om zich buiten hun eigen eiland te begeven (go the extra mile),
  • snappen de techniek.

Het laatste punt, techniek, is heel belangrijk maar het minst duurzaam. Dit kan mensen immers het makkelijkst worden aangeleerd, alhoewel het per platform enigszins zal verschillen.

Hoe train je mensen tot social business champions?

Daarom richten wij ons in onze workshops altijd op beide uiteinden van social business: om “hoog” te kunnen vliegen en werkelijk sociaal bezig te zijn met andere mensen die ook nog leads en opdrachten opleveren, moet je niet alleen begrijpen hoe jouw gedrag op sociale netwerken eruit hoort te zien (en waar je vrijheden liggen), maar heb je ook echt de beheersing van de knoppen nodig.

In onze ervaring zijn het juist de senioren met veel werkervaring die het “hogere” gedeelte meteen snappen, en alleen nog veel moeten oefenen met de knoppen. De jongere garde, waar Nameshapers ook toe behoort, snapt vaak de tools wel maar heeft geen goed beeld van de effecten en verantwoordelijkheden de komen kijken bij het zakelijke en sociale netwerken.

Het begint met 1%

Als je kijkt naar de innovatie adoptie curve hiernaast, bereik je een omslagpunt als 16% van een populatie een bepaalde innovatie omarmt – dat kan cultureel gedrag zijn zoals minder e-mailen, een apparaat zoals de iPhone in gebruik nemen of een tool zoals Whatsapp inzetten. Bij Deloitte zijn aan het begin van 2013 tegen de 100 Social Business Champions benoemd door het Online Marketing Team (zoals in dit artikel wordt toegelicht), waaronder op ons aanraden de meest enthousiaste workshopdeelnemers. In minder dan een jaar tijd is deze groep verdubbeld van 1 naar 2 procent van de organisatie. Dat betekent dat er nog flink wat werk nodig is om van de bijna 2,5% innovators naar een grotere groep te komen.

We hebben er alle vertrouwen in dat door regelmatig prikjes te blijven uitdelen en meer workshops te geven Deloitte een koploper blijft in social business.



Lees meer: