De nieuwsbrief

Answers to Rockstart's 1st ever social media Q&A (Open Office Hours)

6 startups, 15 minuten voor vragen.

Maandag vond de eerste editie van Rockstarts Social Media Open Office Hours plaats. Zes startups kregen elk 15 minuten de tijd om hun prangende social media vraagstukken beantwoord te krijgen: van strategische vraagstukken tot feedback op Facebook posts. 

Wat moeten we eigenlijk met Facebook?

rockstart logo | nameshapersWat me opviel was hoe veel overeenkomsten er waren tussen enkele startups. Het is niet altijd even duidelijk hoe Facebook een andere rol in je social media strategie kan vervullen vergeleken met content die je al op je website plaatst. Vanuit de gedachte dat kliks naar je website goed zijn, wil je misschien berichten op Facebook plaatsen die kort zijn en doorlinken naar je eigen site of blog. Dat kan prima, maar dan gaat je engagement op Facebook zelf omlaag. Die twee doelen gaan dus niet goed samen: meer interactie binnen Facebook zelf èn meer outbound clicks. Wat daarachter schuilgaat is een meer abstracte gedachtegang op basis waarvan je doelen kunt stellen: zeggen wij als bedrijf dat het belangrijk is om goed te scoren in de micrometrics-wereld van Facebook? Zeggen wij dat het goed is als mensen vaak en lang op onze website verblijven? Of beschouwen we online meer als een holistisch geheel waarbij we mensen willen inspireren gebruik te maken van onze diensten?

Dat heeft gevolgen voor hoe (vaak) en wat je op Facebook post. Een voorbeeld:

Facebook example outbound link clickFacebook Travelbird example simple interactive question with photos

In de linker schermafbeelding zie je een post van Lokalinc Amsterdam, dat eigenlijk alleen maar vertelt wat er op de foto te zien is en een link meestuurt. Ik vind dat je mensen altijd moet vertellen wat je kunt vinden als je ergens op klikt, want zelfs hierbij kun je je afvragen wat je eraan hebt om de link te volgen. Op de rechter schermafbeelding zie je Travelbird, die ook iets te verkopen heeft (disclaimer: Nameshapers heeft Travelbird wel eens advies gegeven). Zij vragen hun fans om een antwoord te geven op een vraag die te maken heeft met de link en de foto’s die erbij geplaatst zijn. Door het simpel te houden en duidelijk te maken wat je verwacht van je fans/lezers/volgers, vergroot je de kans op interactie.

Conclusie: veel Facebookpagina’s hebben er baat bij om meer vragen te stellen, minder (kale) links te plaatsen en niet enkel over jezelf te posten.

Adverteren op Facebook: is het het geld waard?

Facebook 10 yearsOok vragen veel mensen zich af hoe ze het beste advertentiebudget kunnen inzetten op Facebook. Daar worden door anderen prima posts over geschreven en je kunt er ook voor terecht bij gespecialiseerde bureaus. Waar wij het over hebben gehad, is het gericht inzetten van Boosted Posts (Bericht Promoten) om interactie te verhogen en algemene Like Ads om het totale bereik van je pagina te vergroten. Voor de Post Boost functie is het bijvoorbeeld een slimme strategie om te kijken welke content op je website het in een week goed doet, daar een Facebookwaardige post van te schrijven en deze dan te boosten. Ook de optie om custom audiences te benaderen bleek een waardevol inzicht voor de startup met tienduizenden (legaal verkregen!) e-mailadressen in hun database.

Content verspreiden of centraal bij elkaar brengen?

umbrella-branding-paraplumerk.jpg  Een vraag die meerdere strategische beslissingen impliceert heeft grote gevolgen voor iets bijna banaals op social media: houden we 1 paraplumerk aan (zoals Unilever, Achmea) of splitsen we ons op in submerken (zoals Mars)? Het eerste betekent dat je misschien een overvloed aan content gaat plaatsen over submerken op 1 Facebookpagina of 1 Twitter-account. Terwijl het laatste betekent dat niet alleen jouw aandacht als communicerende organisatie verspreid is, maar dat het voor buitenstaanders misschien wel onoverzichtelijker wordt dan het al was! De concrete vraag voor Facebook was dan ook: mergen we twee bestaande pagina’s of niet?

Ten eerste: het kàn, onder strikte voorwaarden. Want zo is Facebook. Ik heb geadviseerd om in ieder geval voor elk submerk aparte pagina’s te claimen, meer interactie tussen de pagina’s op te zoeken en afhankelijk van de strategische beslissing de activiteiten langzaam uit te faseren en mensen naar de moederpagina op Facebook te dirigeren. Als je namelijk overal vanuit één naam gaat communiceren, hoor je dat ook terug te zien op social media.

Onderschat: LinkedIn products & services testimonials

linkedin company recommendationsVeel bedrijven laten op hun website testimonials zien, lovende citaten van klanten als sociaal bewijs van de kwaliteit van hun dienstverlening. Op LinkedIn heeft een meerderheid een persoonlijke aanbeveling van een collega, ex-klant of werkgever op het profiel staan. Nu zijn er nog altijd niet veel LinkedIn company pages, en al helemaal weinig die gebruikmaken van de mogelijkheid Products & Services toe te voegen. Dat is een soort Gouden Gids-functionaliteit en hoe beperkt het ook is – je kunt er wel aanbevelingen voor vragen. Met als resultaat? Dat èchte mensen, zakelijke beslissers, hun netwerk attenderen op hoe blij ze zijn met jouw diensten binnen een zakelijke online omgeving.

Twee van Rockstarts startups hebben al een flink aantal aanbevelingen op hun site staan, die een erg belangrijk onderdeel van de salesstrategie vormen. Zeker in nichemarkten en B2B-omgevingen zijn zulke testimonials op LinkedIn een gouden greep. En sinds kort zijn er Showcase Pages bijgekomen, waarmee je weer gericht kunt targeten op bepaalde doelgroepen.

Deelnemende startups:

Ik wil heel graag de deelnemers aan deze eerste editie van de Rockstart social media Open Office Hours by Nameshapers bedanken voor hun enthousiasme, hun vragen en hun bereidheid open en eerlijk te zijn over hun social media vraagstukken:

Heb je ook een social media vraag? We helpen graag!

Social media Q&A coachingHoud ons blog in de gaten en volg Nameshapers op Twitter voor de eerstvolgende Open Office Hours. Kun je niet wachten? Maak dan nu een afspraak voor een 1-op-1 coaching sessie waarin we met volledige aandacht naar jouw vragen kijken en samen op zoek gaan naar oplossingen.