De nieuwsbrief

5 toffe tech tips en een gratis LinkedIn webinar voor je team #DigitalDeepDive ? – Issue #68

Ook middenin de zomer gaat de techwereld door. En hoe! Ik blijf even weg van de TikTok-ontwikkelingen, want die zijn zowat veranderlijker dan het coronadashboard. En Wouter van Noort heeft zijn Future Affairs-nieuwsbrief al volgeschreven met 5 inzichten in deze “Big Tech Koude Oorlog. Aanrader!

Wat kun je wel lezen? De 5 interessantste verhalen over het Nederlandse coronabeleid (voors & tegens), 5 toffe tech tips die je nog niet kende (beloofd) en een aanbod voor een gratis (ja, gratis!) LinkedIn webinar van CheckLinkedin.


1️⃣ Best scorende LinkedIn-bericht van de maand

Nu ik meer mensen dan ooit een-op-een help met hun LinkedIn-aanwezigheid, probeer ik uit welke content het beste werkt voor mijn netwerk. In vorm (text-only, animatie, een video van mezelf) en inhoud (een anekdote, kennis delen over LinkedIn-updates of een inhoudelijke vraag).

Wat denk je? Dit is het bericht met de meeste views en reacties van de afgelopen maand! Ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw antwoord op de vraag.

2️⃣ Korte corona-updates

1 ? Rutte maakt zich klein, maar hoe lang houdt hij dat vol?
1 ? Rutte maakt zich klein, maar hoe lang houdt hij dat vol?www.volkskrant.nl

Mark Rutte zegt het keer op keer: in hem schuilt geen dictator. Deze scherpe analyse zet hem neer als ‘teleurgestelde’ ouder, terwijl het kabinet beter de ‘boze, bezorgde ouder’ kan zijn als zij écht geven om onze toekomst.

‘Ik vind het allemaal prima’, liet Rutte zich ook donderdagavond weer even ontvallen toen hem werd gevraagd om meer maatregelen.

2 ? Het kabinet is pijnlijk afhankelijk van de goede wil van Nederlanders
2 ? Het kabinet is pijnlijk afhankelijk van de goede wil van Nederlanderswww.parool.nl

Wat is wijsheid? Top-down lockdowns afkondigen? Of mensen beleefd blijven vragen als ‘teleurgestelde ouder’ beter op te letten?… Met steeds verschillende regels (in tijd, locatie, effectiviteit) help je het gedrag van mensen ook niet.

Of het nu gaat om de teststraat op Schiphol, meewerken aan bron- en contactonderzoek of thuisquarantaine: het staat of valt met de bereidheid van de bevolking om mee te werken.

3 ? Ic-hoofd VUmc: ‘De motivatie en opofferings­bereidheid zijn afgenomen’
3 ? Ic-hoofd VUmc: ‘De motivatie en opofferings­bereidheid zijn afgenomen’www.parool.nl

En dan de bijna vergeten ‘helden’ uit de zorg (die ondanks toezeggingen toch geen extra geld krijgen). De ziekenhuizen bereiden zich voor op een tweede covidgolf, maar het personeel is amper bekomen van de eerste. Veel verpleegkundigen zijn moe:

Die verpleegkundigen geven we nú extra opleidingen. We vragen nú extra dingen aan hen. Bestuurders en de regering moet dan ook nú snel schakelen. Je moet de zorgverleners binnenboord houden, je moet ze verleiden. Als je nu waardering geeft aan de verpleegkundigen dan geeft dat energie. Het is schandelijk dat het nog steeds niet geregeld is.”

4 ? Een Nederlandse viroloog waakt over ‘ons’ vaccin in de VS: ‘Het ziet er goed uit’
4 ? Een Nederlandse viroloog waakt over ‘ons’ vaccin in de VS: ‘Het ziet er goed uit’www.parool.nl

“Academici horen niet op Twitter!”, hoorde je afgelopen week. Dat vindt ook Vincent Munster, de baas van de onderzoeksgroep Virus Ecology van het National Institute of Allergies and Infectious Diseases (NIAID). Hij is een van de leidende onderzoekers die experimenteert met een coronavaccin. Hij pleit voor een focus op die experimenten, minder op publiek debat. Met een goede reden:

Wetenschappelijke discussie moet gevoerd worden aan de hand van data, niet in tekstberichten van 140 tekens.

Maar vooral zijn genuanceerde én nuchtere blik spreekt me aan:

Als afstand houden moeilijk is, draag je gewoon een mondkapje. Het is zo makkelijk, ik zie geen enkele reden om het niet te introduceren. Ik ben heel verbaasd over de discussie in Nederland. Typisch Nederlands pappen en nathouden. 

5 ? Opinie: mondkap op of af in stad geeft inzicht in wat werkt
5 ? Opinie: mondkap op of af in stad geeft inzicht in wat werktwww.volkskrant.nl

Over experimenten gesproken: lokale verschillen in regels kunnen gouden data opleveren. Voor zowel gedrag als verspreiding:

Gemeenten die wel of niet kiezen voor mondkapjesplicht, leren ons wat het effect ervan is op corona, betoogt arts-epidemioloog André Knottnerus.

3️⃣ Toffe tech tips

1 ? Take Full-Page Screenshots with This Hidden Chrome Shortcut
1 ? Take Full-Page Screenshots with This Hidden Chrome Shortcutzapier.com

Sinds kort gebruik ik in Chrome de plugin Full Page Screen Capture. Blijkbaar kan het ook in ‘nerd modus’:

Take a screenshot of the entire web page instantly with this hidden Google Chrome shortcut–no need to install a screenshot tool.

2 ? What is a cache? And why does clearing it fix things?
2 ? What is a cache? And why does clearing it fix things?zapier.com

Best wel slim om één keer in de maand te doen…

It’s timeless advice: if a website isn’t loading properly, clear your browser’s cache. We’ve all done it, noticed that things work again, and proceeded to not think about the cache ever again (until something else breaks).

3 ? Terwijl TikTok onder vuur ligt, komt Instagram met een alternatief
3 ? Terwijl TikTok onder vuur ligt, komt Instagram met een alternatiefnos.nl

Heb jij Reels al geprobeerd?… Het zou niet de eerste schaamteloze kopie zijn die Facebook van een succesvol platform maakt:

Net als bij TikTok kunnen gebruikers van Instagram ‘Reels’ maken; korte video’s met muziek eronder. Het is een poging om gebruikers op het platform te houden.

Met ‘Reels’ kunnen gebruikers video’s van 15 seconden met muziek eronder uploaden. Deze komen naast de tijdlijn ook terecht op de zogeheten Explore-pagina, wat een overzicht biedt van wat er op dat moment op het platform rondgaat, aangepast op iemands kijkgedrag.

4 ? Google verwijdert 2.600 YouTube-kanalen om Chinese beïnvloeding - NRC
4 ? Google verwijdert 2.600 YouTube-kanalen om Chinese beïnvloeding – NRCwww.nrc.nl

Google heeft in de maanden april, mei en juni bijna 2.600 YouTube-kanalen (ja, kanalen, niet video’s) verwijderd die in een soort botnetwerk elkaars content aanjoegen:

Op een deel van de verwijderde kanalen werden volgens Google vooral beelden met politieke inhoud geplaatst, voornamelijk in het Chinees. De video’s op de kanalen zouden gaan over de Amerikaanse reactie op de coronacrisis en de antiracismeprotesten.

5 ? "mmhmm" - Clear, compelling communication for everyone
5 ? “mmhmm” – Clear, compelling communication for everyonewww.mmhmm.app

Heel tof, zo maak je videobellen veel aangenamer. Mijn test “invite” is nog onderweg dus heb het niet zelf kunnen uitproberen… maar de video’s zien er te gek uit!

A new way to communicate via video — both in real-time and asynchronously. Perfect for our new remote reality, add polish and creativity to every presentation.

? 10 gratis webinars! ⚡️

Leuk nieuws: na mijn vakantie geef ik in september maar liefst 10 webinars over het boosten van je bereik met LinkedIn! Ik ga dan in anderhalf uur aan de slag met de belangrijkste elementen van je LinkedIn-profiel voor meer zichtbaarheid bij de juiste doelgroep. Want de basis van je eerste indruk moet écht op orde zijn. We gaan online en heel interactief aan de slag met onder meer:

  • een pakkende headline ?
  • een overtuigende summary ?
  • een keyword-driven omschrijving van je werkervaring ?

Dit doe ik niet voor iedereen. Ik werk het liefste met groepen die iets met elkaar gemeen hebben. Een community zijn. Dat schept al een band van vertrouwen, essentieel als je online wilt samenwerken. Want in mijn webinars ben ik niet non-stop aan het zenden of verkopen…

Je gaat echt zelf én met elkaar aan de slag. Zo heb je meteen resultaat!

Wil je dit ook voor jouw bedrijf/team/community? Reply op deze e-mail en dan help ik je graag… kosteloos!